Logo

Matsedel skola

Vi arbetar med pedagogisk måltid på Säbyholm, vilket innebär att maten och måltiden är en del av undervisningen. Det finns alltid vuxna med utnyttjar måltidsstunden för att resonera kring aktuella ämnen, gemenskap, socialt beteende och ansvarstagande. Här nedan hittar ni aktuell matsedel.

I skolan har vi Backens catering som leverantör. Tillsammans med dem utvecklar vi hela tiden måltidskonceptet. Vår ambition är att erbjuda en näringsriktig, varierad och vällagad husmanskost till lunch utifrån principerna att vi väljer svenskt, närodlat och ekologiskt där det är möjligt, vi strävar efter långsamma kolhydrater och mat som är bra för hjärnan (sockerfritt/begränsad sockermängd), undviker tillsatser (exv. glutamat), och att alltid erbjuda en fin och varierad salladsbuffe. Maten är kryddad så att det smakar och en normalvecka serverar vi olika kötträtter med oskalad potatis från Bjäre/Gotland 2-3 dagar (oskalad för både smakens och hållbarhetens skull), soppa och bröd 1 dag, vegetariskt 1 dag och fisk 1 dag.

Om barnen fick välja skulle vi bara servera köttbullar, kyckling med curry, pannbiff, spagetti med köttfärssås, hamburgare, korv stroganoff och panerad fisk, som är några av deras absoluta favoriträtter. Vi serverar dessa rätter kontinuerligt, men vi vill dock att barnen skall prova och vänja sig för olika smaker som en del av den pedagogiska måltiden. Det tar 10-15 provningstillfällen innan man vänjer sig vid en ny smak. Förutom lunch, serverar vi frukost och mellanmål på fritids.

På fritidshemmet serverar vi varierad och näringsriktig frukost och mellanmål.

Dela detta

Följ oss